Składniki
200g Paccheri
1 kg szpinaku
500 gr świeżej ricotty
200 gr Bianco di Langa z truflą
1 szalotka
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii
40 g startego sera
wytrawne białe wino
Masło Occelli
Sól
pieprz
Przygotowanie
Makaron blanszować przez 7 minut w osolonej wodzie (na opakowaniu podano 11 minut gotowania). W międzyczasie oczyść i umyj szpinak i wędruj przez 5 minut na patelni z odrobiną oleju, aby nie trzeba było go gotować i nie marnować wody z gotowania. Pozostaw szpinak do ostygnięcia przez kilka minut, a następnie wrzuć rym do miksera, aby go posiekać . Dodaj ricottę, parmezan, sól i szczyptę czarnego pieprzu. Wszystko razem wymieszaj.
Instrukcje
Przygotuj sos beszamelowy, podgrzewając mleko w rondelku. Po podgrzaniu dodawać po trochu mąkę, mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj sól, szczyptę pieprzu i dużo gałki muszkatołowej. Na koniec, ciągle mieszając, dodaj starty ser, aby go zagęścić. Wyłącz ogień przy pierwszym wrzeniu. Następnie napełnij pakcheri nadzieniem, używając dla wygody rękawa do szprycowania.
Umieść paccheri w blasze do pieczenia, dodaj kostki masła Occelli i posyp startym serem, aby były zapieczone.