You are currently viewing Paccheri z truflą

Paccheri z truflą

  • Post category:przepisy
Składniki :
200g makaronu Paccheri

1 kg szpinaku

500 gr świeżej ricotty

200 gr Bianco di Langa z truflą

1 szalotka

1 ząbek czosnku

kilka listków bazylii

40 g startego sera Parmigiano Reggiano

wytrawne białe wino

Masło

Sól

pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj makaron. W międzyczasie oczyść i umyj szpinak i smaż przez 5 minut na patelni z odrobiną oleju. Pozostaw szpinak do ostygnięcia . Dodaj ricottę, parmezan, sól i szczyptę czarnego pieprzu. Wszystko razem wymieszaj.

Instrukcje

Przygotuj sos beszamelowy, podgrzewając mleko w rondelku. Po podgrzaniu dodawać po trochu mąkę, mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj sól, szczyptę pieprzu i dużo gałki muszkatołowej. Na koniec, ciągle mieszając, dodaj starty ser, aby go zagęścić. Wyłącz ogień przy pierwszym wrzeniu. Następnie napełnij pakcheri nadzieniem, używając dla wygody rękawa do szprycowania.

Umieść paccheri w blasze do pieczenia, dodaj kostki masła i posyp serem Bianco di Langa z truflą. Zapiecz w piekarniku.