Składniki :
200g makaronu Paccheri
1 kg szpinaku
500 gr świeżej ricotty
200 gr Bianco di Langa z truflą
1 szalotka
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii
40 g startego sera Parmigiano Reggiano
wytrawne białe wino
Masło
Sól
pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj makaron. W międzyczasie oczyść i umyj szpinak i smaż przez 5 minut na patelni z odrobiną oleju. Pozostaw szpinak do ostygnięcia . Dodaj ricottę, parmezan, sól i szczyptę czarnego pieprzu. Wszystko razem wymieszaj.
Instrukcje
Przygotuj sos beszamelowy, podgrzewając mleko w rondelku. Po podgrzaniu dodawać po trochu mąkę, mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj sól, szczyptę pieprzu i dużo gałki muszkatołowej. Na koniec, ciągle mieszając, dodaj starty ser, aby go zagęścić. Wyłącz ogień przy pierwszym wrzeniu. Następnie napełnij pakcheri nadzieniem, używając dla wygody rękawa do szprycowania.
Umieść paccheri w blasze do pieczenia, dodaj kostki masła i posyp serem Bianco di Langa z truflą. Zapiecz w piekarniku.