U podnóża Monviso, gdzie jest świeże powietrze i czysta woda, Bonifanti produkuje Panettoni i Colombe od 1932 roku według tradycyjnych receptur , dobierając najlepsze składniki i używając tylko i wyłącznie białych drożdży macierzystych Bonifanti.

To żywa , codziennie odświeżana 
mikstura , składająca się z wody, mąki i cennej mikroflory stabilizowanych drożdży i bakterii mlekowych. Inne rodzaje drożdży, chociaż naturalne, takie jak drożdże piwowarskie, przyspieszyłyby procesy produkcyjne, ale ze szkodą dla ogólnej jakości deseru.

Z kolei Bonifanti zawsze dokonywał trudnego , a zarazem niezwykłego wyboru . Zarządzał znacznie dłuższym i bardziej złożonym procesem produkcyjnym, który respektuje naturalne czasy powolnej fermentacji, używając wyłącznie czystych i naturalnych składników, niezanieczyszczonych konserwantami lub dodatkami, które mogłyby zmodyfikować delikatne środowisko, w którym żyją te wrażliwe mikroorganizmy.

Otrzymany produkt końcowy jest bardziej aromatyczny i smaczniejszy .  Bonifanti tworzy produkt wysokiej jakości !